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第三吾嬬小学校
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令和3年度9月の給食

更新日:2021年10月19日

令和3年9月30日(木曜日の給食)


栗入り舞茸おこわ 牛乳 にぎすの唐揚げ 具だくさんみそ汁 

おこわのまいたけと栗は、秋が旬です。秋が旬の食材を使ったおこわは香りよく仕上がりました。
【Today's menu】 Maitake mushrooms okowa with chestnuts, Fried deep sea smelt, Miso soup with lots of ingredients
Fall is the season for Maitake mushrooms and chestnuts in okowa. The okowa, which used ingredients that are in season in fall, was fragrant.

令和3年9月29日(水曜日の給食)


冷やしうどん 牛乳 天ぷら(いか・さつまいも) オレンジ

秋においしい、さつまいもを揚げます。旬の食材を知って、味わって欲しいと思います。
【Today's menu】 Chilled udon, Tempura (squid, sweet potatoes), Orange
For today's school lunch, we have delicious sweet potatoes which are in season in fall. I want students to know and taste seasonal ingredients.

令和3年9月28日(火曜日の給食)


焼きカレーパン 牛乳 ひよこ豆のサラダ たまごスープ

みじん切り野菜とひき肉を炒め、ケチャップとカレー粉で味付けをし、パンにはさみオーブンで焼きました。とても人気の料理です。
【Today's menu】 Grilled curry bread, Salad with chickpeas, Egg soup
To make curry bread, we fly chopped vegetables and minced meat, season it with ketchup and curry powder, sandwich it in bread and bake it in the oven. It is a very popular dish.

令和3年9月27日(月曜日の給食)


ごはん 牛乳 鯖のピリ辛焼き おひたし みそ汁

今日は、和食でした。ピリ辛焼きには、砂糖、しょうゆ、みりん、豆板醤などの調味料を使っています。白いごはんもすすみました。
【Today's menu】 Rice, Spicy grilled fish, Boiled seasoned vegetables, Miso soup
Today's school lunch is Japanese food. The spicy grilled fish contains sugar, soysauce, mirin, and seasonings such as Chinese chilli bean sauce. The students also ate a lot of white rice.

令和3年9月24日(金曜日の給食)


わかめごはん 牛乳 焼きししゃも きんぴらごぼう 田舎汁

人気のわかめごはんです。ししゃもは、頭から尻尾まで全部食べられます。和食を味わって欲しいと思います。
【Today's menu】 Wakame seaweed rice, Grilled shishamo, Kinpira burdock with meat, Inaka soup
Toda's school lunch is wakame seaweed rice that is popular with students. Shishamo can be eaten from the head to the tip of the tail. I want students to taste Japanese food.

令和3年9月22日(水曜日の給食)


こぎつね寿司 牛乳 舟きゅうり けの汁 冷凍みかん

けの汁は、青森県の郷土料理です。大根、にんじん、ごぼう等の野菜、油揚げ、高野豆腐が入る具だくさんの汁物です。各地に伝わる郷土料理を取り入れていきたいと思います。
【Today's menu】 Kogitusne-zushi, Boat cucumber, Keno-jiru, Frozen orange
Keno-jiru is a local dish of Aomori prefecture. It is a soup with a lot of ingredients, including vegetables such as radish, carrots and burdock, and fried tofu and Koya tofu. I would like to incorporate local dishes that are handed down in various places into the school lunch.

令和3年9月21日(火曜日)


かきたまうどん 牛乳 もやしと胡瓜の和え物 月見団子

今日は、十五夜の行事食として、白玉粉、かぼちゃ、小麦粉、きなこを使い月見団子を作りました。約1800個のお団子作りで給食室は大忙しでした。
【Today's menu】 Udon with beaten egg, Seasoned bean sporouts and cucumbers, Tsukimi dumpling
Today we made Tsukimi dumplings containing shiratama-ko, pompkin, wheat flour and soybean flour as an event meal for the 15th night. The school kitchen was very busy making about 1600 dumplings.

令和3年9月17日(金曜日の給食)


ごはん 牛乳 魚の塩麹焼き ごま酢あえ きのこのかきたまじる

今日は、和食です。魚は、給食で人気の鮭を使いました。魚の苦手な子も少しずつ食べられるよう挑戦して欲しいと思います。
【Today's menu】 Rice, Grilled fish with salted koji, Vegetables with sesame vineger, Egg soup with mushrooms
Today' s school lunch is Japanese food. The menu used salmon, which is popular with students for school lunches. I want students who do not like fish to try to eat it little by little.

令和3年9月16日(木曜日の給食)


スパゲティミートソース(なす入り) 牛乳 オニオンドレッシングサラダ 冷凍りんご

なすは、8月から9月に旬をむかえる野菜です。野菜たっぷりの手作りミートソースを残さず食べてくれました。
【Today's menu】 Spaghetti with meat sauce and eggplant, Onion dressing salad, Frozen apples
Eggplant is a in season from August to September. The students ate all the homemade meat sauce with a lot of vegetables.

令和3年9月15日(水曜日の給食)


切り干し大根のごはん 牛乳 鶏肉のごまだれ焼き けんちん汁

今日のごはんは、じっくりと味を煮含めた切り干し大根が入っています。赤の食材、鶏肉もしっかり食べて、健康な体をつくりましょう。
【Today's menu】 Dried radish strips with rice, Grilled chicken with sesame sauce, Kenchin soup
Today's rice contains dried radish strips that have been carefully boiled. Eat the chicken from the red group and build a healty body.

令和3年9月14日(火曜日の給食)


セサミゼノワーズパン 牛乳 豆乳と米粉のシチュー

ごまをたっぷりつかった甘くておいしいパンです。シチューは、米粉を使いとろみをつけました。野菜、じゃがいもをたっぷり使い、栄養満点です。
【Today's menu】 Genoise bread, Corn salad, Soy milk and rice flour stew
Genoise bread is a sweet and delicious bread with plenty of sesame seeds. Rice flour is used in the stew to make it thicker. It contains plenty of vegetables and potatoes and is nutritious.

令和3年9月13日(月曜日の給食)


チンジャオロース丼 牛乳 青のりビーンズ フルーツポンチ

国産牛をたっぷり使い、チンジャオロース丼をつくりました。爽やかな味のフルーツポンチも人気でした。
【Today's menu】 Stir-fried shredded beef and green pepper(chinjaolose), Soy beans with aonori, Fruit punch
Today we cooed chinjaolose using plenty of domestic brrf. The refreshing fruit punch was also popular with students.


ごはん 鯖のごまみそ焼き からしあえ すまし汁

今日の献立は和食です。ごはんは、左。汁物は、右。日本の食事マナーをしっかり覚えてもらいたいです。
【Today's menu】 Rice, Mackerel with sesame miso, Vegetables with mustard, Sumashi-jiru
Today's menu is Japanese food. You should place the rice on the left side and the soup on the right side. I want students to remember Japanese food etiquette.

令和3年9月9日(木曜日の給食)


冷やし五目うどん 牛乳 スパイシーポテト オレンジ

つるつるした冷たいうどんがおいしいです。スパイシーポテトは揚げたじゃがいもにチリパウダー、パプリカ、カレー粉で味付けしました。
【Today's menu】 Chilled gomoku udon, Spicy potato, Orange
The smooth, cold udon noodles are delicious. The spicy potatoes were from fried potatoes seasoned with chili poeder, paprika and curry powder.

令和3年9月8日(水曜日の給食)


坦々チャーハン 牛乳 豆腐とわかめのスープ  野菜チップス

れんこん、さつまいも、ごぼう、かぼちゃをパリパリに揚げて野菜チップをつくりました。とても人気の料理です。
【Today's menu】 Tantan fried rice, Vegetable chips, Tofu and wakame seaweed soup
We fried lotus roof, sweet potato, burdock root and pumpkin to make vegetable chips. It is a very popular dish.

令和3年9月7日(火曜日の給食)


黒砂糖パン 牛乳 魚のオニオンソース こふきいも ABCスープ

鮭に、おいしい玉葱ソースを作りかけました。アルファベットのマカロニの入ったスープもよく食べてくれました。
【Today's menu】 Raw sygar bread, Fish with onionsauce, Fluffy boild potatoes, ABC soup
We made a delicious onion sauce for salmon. Students also ate a lot of soup with macaroni in the shape of the alphabet.

令和3年9月6日(月曜日の給食)


中華丼 牛乳 もずくスープ 梨

たっぷりの野菜といか、豚肉で中華丼を作りました。旬の果物、梨は、みずみずしく、甘くておいしです。今日は、豊水という種類の梨でした。
【Today's menu】 Chinese bowl, Mozuku soup, Pear
Today we made a Chinese bowl with plenty of vegetables, squid and pork. The seasonal fruit pear is fresh, sweet and delicious. Today's pear is a type of pear called Hosui.

令和3年9月3日(金曜日の給食)


ビーフカレーライス 牛乳 ガーリックドレッシングサラダ 冷凍りんご

新型コロナウィルスの感染症拡大で国産農林水産物の需要が低下しているため、支援の一環として学校給食で国産牛を提供しました。児童の好きなカレーに牛肉をたっぷり入れて作りました。
【Today's menu】 Beef curry, Garlic dressing salad, Frozen apples
Demand for domestic agricultural, foresty and fishery products is declining due to the spread of coronavirus infections. As part of the support for these industries, we provided domestic beef for school lunch. We put plenty of beef in the curry that the students like.

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