このページの先頭です
第三吾嬬小学校
サイトメニューここからサイトメニューをとばして本文へ
  • multilingual
  • サイトマップ
  • 交通アクセス

サイトメニューここまで

現在のページ 第三吾嬬小学校 の中の スクールライフ の中の 今日の給食 の中の 令和5年1月の給食 のページです。

本文ここから

令和5年1月の給食

更新日:2023年1月31日

1月31日(火曜)の給食


わかめうどん 牛乳 もやしのあまずあえ やきいも

給食室で、甘みを引き出した焼き芋を味わって食べてほしいと思います。
【Today's menu】
Udon, Steamed sweet potato, Boiled vegetable with japanese sauce

1月30日(月曜)の給食


フィッシュカレーピラフ 牛乳 ミネストローネ りんご

メカジキを油で揚げて、ピラフに入れました。カレー風味のピラフを味わって食べてほしいと思います。

【Today's menu】
Pilaf, Minestrone, Apple
Today’s pilaf contains fried swordfish. I would like students to taste and eat the curry-flavored pilaf.

1月24日(火曜)の給食


ごはん 牛乳 鮭の塩焼き おひたし みそ汁

1月24日〜30日は、全国学校給食週間です。今日から昔の給食で食べられてきたメニューを紹介します。今日は、第1回目で、明治時代の給食のメニュー(ごはん、塩鮭、菜の漬物だったそうです)をもとにした献立です。
【Today's menu】
Rice, Grilled salmon, Boiled vegetable with japanese sauce, Miso soup

January 24th to 30th is National School Lunch Week. I will introduce the menu that was eaten in old school lunches from today. Today is the first time, and it is a menu based on rice, salted salmon and pickled greens that were on the school lunch menu in the Meiji era.

1月23日(月曜)の給食


焼き肉ごはん 牛乳 じゃこのサラダ トックスープ みかん

トックはうるち米でできた餅です。卵も入ったスープをおいしく食べてほしいと思います。

Tteok is a rice cake made from non-glutinous rice. I want students to eat that delicious with eggs.

1月20日(金曜)の給食


ごはん 牛乳 ぶりのてりやき おひたし 呉汁

一汁二菜(いちじゅうにさい)の和食献立を味わっていただきましょう。

Let’s taste the Japanese menu of one soup and two dishes.

1月19日(木曜)の給食


しょうゆラーメン 牛乳 ポテトの香味和え みかん

冬が旬のみかんを食べて、体の調子を整えてほしいと思います。

【Today's menu】
Ramen, Steamed potatoes, Mandarin orange

I want students to eat mandarin oranges in season in winter and keep their body in good condition.

1月18日(水曜)の給食


明日葉パン 牛乳 メダイのバーベキューソースかけ 粉ふきいも スープスパゲッティ

明日葉(あしたば)とは、東京都八丈島でたくさん作られる野菜のことです。明日葉パンを味わって食べてほしいと思います。
【Today's menu】
Ashitaba bread, Grilled fish with barbecue sauce, Steamed potatos, Soup

Ashitaba is a vegetable grown in Hachijojima, Tokyo. I want students to taste and eat Ashitaba bread.

1月17日(火曜)の給食


おかかごはん 牛乳 ししゃものごま焼き 辛子和え 田舎汁

一汁二菜(いちじゅうにさい)の和食献立を味わっていただきましょう。

【Today's menu】
Bonito flakes rice, Grilled Shisyamo, Boiled vegetable with japanese sauce, Miso-soup

Let’s enjoy the Japanese menu of one soup and two dishes.

1月16日(月曜)の給食


ごはん 牛乳 揚げぎょうざ 豆腐いり五目スープ

600個以上のぎょうざを手作りし、油で揚げました。おいしく食べてほしいと思います。
【Today's menu】
Rice, Fried gyoza, Soup, Mandarin orange

Today’s we made over 600 dumplings by hand and fried them in oil. I want students to eat delicious food.

1月13日(金曜)の給食


小豆ごはん 牛乳 さかなの塩麹焼き おひたし なめこ汁

1月15日は小正月を祝う風習があり、どんど焼きをしたり、小豆がゆを食べたりします。給食では、あずきごはんにしました。

【Today's menu】
Azuki bean rice, Grilled fish, Boiled vegetable with soy sauce, Miso soup

On January 15th, there are customs to celebrate the Lunar New Year, such as doing dondo-yaki and eating red bean porridge. Today’s school lunch included red bean rice.

1月12日(木曜)の給食


ごはん 牛乳 松風焼き けんちん汁 みかん

松風焼きは、おせち料理の一つです。給食では、表面にごまをかけました。

【Today's menu】
Rice, Matsukaze-yaki, Clear soup, Mandarins

Matsukaze-yaki is one of the New Year dishes. In today’s school lunch, we sprinkled sesame on the surface.

1月11日(水曜)の給食


ココアパン 牛乳 おみくじコロッケ ABCスープ オレンジ

おみくじコロッケには、うずら卵、ウィンナー、たこのどれかが入っています。
中身の具によって意味が異なります。ご家庭でも話題にしていただけたらと思います。

【Today's menu】
Cacao bread, Fortune Croquette, ABC-Soup, Oranges

Today’s omikuji croquette contains either quail eggs, wiener sausages, or octopus. The meaning differs depending on the ingredients inside the croquette. I hope you can talk about this at home as well.

1月10日(火曜)の給食


七草うどん 牛乳 ごま酢和え 白玉お汁粉

1月11日は鏡開きで、お供えした鏡もちを切らずに手で小さく割ってお汁粉などにして食べます。
一人3個のおだんごを食べられるようにしました。手作りお汁粉を味わってほしいと思います。

【Today's menu】
Nanakusa-Udon,  Boiled vegetable with sesame dressing,  Oshiruko

On January 11th, the kagami-biraki is celebrated. Instead of cutting the offered kagami-mochi, we break it into small pieces with our hands and eat it as oshiruko. We were able to make 3 dumplings per person to eat. I want students to taste handmade oshiruko.

このページのトップに戻る本文ここまで

サブナビゲーションここから

今日の給食

サブナビゲーションここまで

以下フッターです。

第三吾嬬小学校

住所:〒131-0041 八広二丁目36番3号
電話:03-3617-7513
交通アクセス
Copyright(C) Daisanazuma Elementary School. All rights reserved.
フッターここまでこのページのトップに戻る