このページの先頭です
第三吾嬬小学校
サイトメニューここからサイトメニューをとばして本文へ
  • multilingual
  • サイトマップ
  • 交通アクセス

サイトメニューここまで

現在のページ 第三吾嬬小学校 の中の スクールライフ の中の 今日の給食 の中の 令和3年度3月の給食 のページです。

本文ここから

令和3年度3月の給食

更新日:2022年3月23日

令和4年3月23日(水曜日の給食)


お赤飯 牛乳 鶏肉のレモンしょうゆかけ 和え物 けんちん汁 フルーツパフェ

6年生の卒業、1年生から5年生の進級をお祝いし、今日はスペシャルメニューです。小学校生活最後の給食、そして今年度最後の給食をみんなでいただきました。
【Today's menu】 Red rice, Chicken with lemon and soy sauce, Vegetables with vermicelli, Kenchin soup, Fruit parfait
To celebrate the graduation of the 6th grade and the promotion of the 1st to 5th grade, today's lunch is a special menu. We enjoyed the last school lunch of elementary school life or the last school lunch of this year.

令和4年3月22日(火曜日の給食)


スパゲティカレーミートソース 牛乳 ガーリックドレッシングサラダ フルーツポンチ

今日は、みんなの大好きなミートソースにカレーを加えたソースを作りました。そしてたくさんのクラスからリクエストをもらったフルーツポンチの登場でみんな嬉しそうでした。
【Today's menu】 Spaghetti with meat sauce, Garlic dressing salad, Fruit punch
Today's school lunch was spaghetti with curry meat sauce, with curry added to the student's favorite meat sauce. The students looked happy with the fruit punch that was requested from many classes.

令和4年3月18日(金曜日の給食)


ごはん 牛乳 鯖のごま味噌焼き おひたし 沢煮碗

鯖は、青魚の王様です。今日は、みそ味のたれをかけました。骨に気をつけてしっかり食べてくれました。
【Today's menu】 Rice, Mackrel with sesame miso, Boiled vegetables, Pork broth soup with vegetables(Sawani-wan)
Mackerel is the king of blue-backed fish. Today, it was sprinkled with miso-flavored sauce. The students were careful about the bones and ate well.

令和4年3月17日(木曜日の給食)


豚キムチ丼 牛乳 パリパリサラダ りんご

パリパリサラダは、2年1組さんのリクエストでした。野菜と揚げたワンタンの皮に中華味の手作りドレッシングを混ぜて食べます。
【Today's menu】 Pork and kimchi rice bowl, Crispy salad, Apple
Crispy salad was a request from class 2-1. It is made by mixing vegetables and fried wontons with Chinese-style dressing.

令和4年3月16日(水曜日の給食)


ちゃんぽん麺 牛乳 さつまいもと大豆の甘辛揚げ いちご

長崎県の郷土食「ちゃんぽん麺」でした。具だくさんの塩味のスープをかけて食べます。さつまいもと大豆の甘辛揚げには、ちりめんじゃこも入れて栄養満点です。
【Today's menu】 Champon noodles, Sweet and spicy fried sweet potatoes, Strawberry
Today's school lunch was "Champon noodles", a local dish of Nagasaki prefecture. It is eaten with a lot of salty soup. The sweet and spicy fried sweet potatoes also contain chirimen-jako, which are very nutritious.

令和4年3月15日(火曜日の給食)


森のピザトースト 牛乳 キャベツサラダ じゃがいもとコーンのポタージュ

きのこと野菜のトマトソースをパンにのせたピザトーストは、人気のメニューです。ポタージュのサラダもよく食べてくれました。
【Today's menu】 Forest pizza toast, Potatoes and corn pottage, Cabbage salad
Pizza toast with mushrooms and vegetables and tomato sauce on bread is popular with students. They ate a lot of pottage and salad.

令和4年3月14日(月曜日の給食)


きつねごはん 牛乳 魚の塩麹焼き 辛子あえ きのこと豆腐のすまし汁 

味を含ませた油揚げをごはんに混ぜたきつねごはんは、とても人気があります。ごはんは、左。汁物は右。しっかり確認して食べましょう。
【Today's menu】 Kitsune (Fried tofu) rice, Grilled fish with salted koji, Vegetables with mustard, Mushroom and tofu clear soup
Kitsune rice, which is a mixture of fried tofu with flavor, is very popular with students. The correct position on the tray is to put the rice on the left side and the soup on the right side. Make sure to check it when you eat.

令和4年3月11日(金曜日の給食)


焼き鳥ごはん 牛乳 もやしの甘酢あえ 田舎汁

甘辛いたれで鶏肉を焼き、それをごはんに混ぜたおいしい料理でした。焼き鳥の甘辛い味が食欲を増してくれました。
【Today's menu】 Yakitori rice, Moyashi with sweet vinegar, Inaka soup
Today's school lunch was delicious dish made by grilling chicken with a sweet and spicy sauce and mixing it with rice. The sweet and spicy taste of yakitori increased our appetite.

令和4年3月10日(木曜日の給食)


大根めし 牛乳 蒸しさつまいも すいとん

昭和20年3月10日に、東京大空襲がありました。当時は食べ物が足りず、ごはんに大根を入れて量を増やしたり、芋を食べ空腹をしのいでいたそうです。今日は、その当時の食事を再現した給食です。
【Today's menu】 Radish daikon rice, Steamed sweet potatoes, Suiton(Flour dumplings boiled in soup)
The bombing of Tokyo occurred on March 10, 1945. At that time, there was not enough food, so people added radishes to their rice to increase the amount and ate potatoes to avoid hunger. Today's school lunch is a reproduction of the meal at that time.

令和4年3月9日(水曜日の給食)


ごはん 牛乳 魚の照り焼き ごまあえ すまし汁

今日の魚は、めかじきといいます。骨がなく食べやすかったと思います。みんなで和食をおいしくいただきました。
【Today's menu】 Rice, Fish teriyaki, Vegetables with sesame sauce, Clear soup
Today's school lunch fish is called swordfish. I think it was boneless and easy to eat. Everyone enjoyed Japanese food.

令和4年3月8日(火曜日の給食)


豆乳きなこトースト 牛乳 ポークビーンズ キャロットソースのサラダ

ポークビーンズは、豚肉と大豆を煮込んだアメリカの家庭料理です。豆乳ときなこで作ったトーストもおいしくいただきました。
【Today's menu】 Soy milk kinako toast, Pork and beans, Carrot sauce salad
Pork and beans is an American home-cooked dish of stewed pork and soybeans. The students enjoyed the toast made from soy milk and soybean flour.

令和4年3月7日(月曜日の給食)


ごはん 海苔とひじきの佃煮 牛乳 柳葉魚のごま焼き きんぴら みそ汁

ししゃもは、頭から尻尾まで食べられる魚です。しっかり食べて、丈夫な体をつくりましょう。
【Today's menu】 Rice, Boiled seaweed and hijiki seaweed, Potato kinpira, Miso soup, Grilled shishamo with sesame seeds
Shishamo is a fish that can be eaten from head to tail. Eat it well and build a strong body.

令和4年3月4日(金曜日の給食)


田舎うどん 牛乳 ごま酢あえ スィートポテト いちご

スィートポテトは、蒸したさつまいもをつぶし、砂糖、牛乳、生クリームを混ぜて作った甘いデザートです。いちごを添えて食べました。
【Today's menu】 Inaka udon, Vegetables with sesame vinegar, Sweet potato and strawberry
Sweet potato is a sweet dessert made by crushing steamed sweet potatoes and mixing it with sugar, milk and cream.

令和4年3月3日(木曜日の給食)


ちらし寿司 牛乳 いかのねぎ焼き すまし汁 みかんゼリーいちごのせ 

今日は、ひなまつりです。女の子のお祝いでちらし寿司を作りました。行事食を楽しみましょう。
【Today's menu】 Chirashi-sushi, Grilled squid onion, Clear soup, Orange jelly with strawberry
Today is the Doll's Festival. Today, we cooked chirashi-sushi to celebrate girls. Let's enjoy the event meal.

令和4年3月2日(水曜日の給食)


ごはん 小女子の佃煮 牛乳 五目卵焼き あえもの 豚汁

五目卵焼きには、野菜、しいたけ、たまご、肉、油揚げを使いふっくらと焼きました。
【Today's menu】 Rice, Tsukudani of young lancefish, Boiled vegetables, Miso soup with pork and vegetables
Vegetables, shiitake mushrooms, eggs, meat, and fried tofu were used for the Gomoku omlet, which was fluffy.

令和4年3月1日(火曜日の給食)


ナン 牛乳 カレーシチュー タンドリーチキン コーンサラダ

ナンは、インドの主食で小麦粉の生地を長くのばして焼いたパンです。タンドリーチキンは、ヨーグルト、ケチャップ、香辛料で味付けし焼いたインドの料理です。
【Today's menu】 Naan, Curry stew, Tandoori chicken, Corn sald
Naan is an Indian staple food made by stretching and baking flour dough. Tandoori chicken is an Indian dish seasoned with yogurt, ketchup and spices and baked.

このページのトップに戻る本文ここまで

サブナビゲーションここから

今日の給食

サブナビゲーションここまで

以下フッターです。

第三吾嬬小学校

住所:〒131-0041 八広二丁目36番3号
電話:03-3617-7513
交通アクセス
Copyright(C) Daisanazuma Elementary School. All rights reserved.
フッターここまでこのページのトップに戻る